Spanska bubblor – Våra favoriter
Med sitt varma klimat och sina bördiga jordar så levererar Spanien mousserande viner i världsklass. Det mousserande vinet som kommer från Spanien kallas för Cava och tillverkas i hela Spanien men majoriteten av produktionen är centrerad till Penedés i Katalonien där drycken även uppfanns.
Cava tillverkas med den “traditionella metoden” där vinet lagras i minst 9 månader och genomgår en andra jäsningsprocess på flaska där man tillsätter socker och jäst. Det är i denna del av processen som bubblorna skapas då sockret och jästen reagerar och skapar koldioxid. Champagne tillverkas också enligt den traditionella metoden så både Cava och Champagne tillverkas på samma sätt.
I listan finns det Cava med olika benämningar som inkluderar Reserva och Gran Reserva. En Reserva har lagrats i mint 15 månader istället för 9 och en Gran Reserva har lagrats i minst 30 månader och är alltid torrt. Corpinnat kan förekomma på etiketten och detta
Topplista Spanska druvor
1. El Mar Sparkling Brut, Nr 73284
2. Cava Stars Organic, Nr 72601
3. Vilarnau Brut Nature Organic, Nr 7731
5. Cava Pinot Noir Rosé Organic, Nr 2216
Vad är skillnaden i smak mellan Cava och Champagne
Cava är i vanligaste fall brut, dvs torr, men den förekommer även med en viss restsötma. Traditionellt sett så är smaken rustik och jordig men på senare tid har man ofta valt att öka fruktsyran vilket ger en friskare ton. På grund av sättet som en Cava lagras så uppstår det en svag brödig ton vilket påminner om Prosecco. Denna är dock inte lika framstående som i Champagne.
Druvor
Det finns ett antal olika druvor som är tillåtna i produktionen av Cava där det ingår 7 spanska druvor men även 2 franska. De tillåtna druvorna för produktion är Xarel-lo, Trepat, Monastrell, Parellada, macabeo, subirat parent, Garnacha, Pinot noir och Chardonnay där de sistnämnda är de franska druvorna. Macabeo är den mest odlade druvan för tillverkning av Cava medan Xarel-lo är den druvan som ofta sägs vara den som är bäst på grund av sin goda lagringspotential. Vid tillverkningen kan man välja att enbart använda en av dessa druvor eller blanda dem för att få en unik smak.
Druvorna måste komma från ett specificerat DO område i spanien för att få användas i produktionen.
Mer om lagring
Under lagringen vrids flaskorna under hela processen vilket gör att jästfällningen går att tas bort innan buteljeringen. Denna process gjordes för hand från början men på 1970-talet uppfanns en mekanisk roterare som kallas för en “gyropalett”. Detta är en stor metallbur som innehåller många flaskor och sitter på en arb som roterar buren. Denna uppfinning anammades av fransmännen med tiden och används nu även vid tillverkning av Champagne.